Je begint voor jezelf en je hebt een website nodig. Dan is voor veel ondernemers een van de eerste stappen het maken van een website. Maar moet je die website nou helemaal zelf maken of moet je het uitbesteden? Is het te doen om zelf te maken en als je wilt uitbesteden, aan wie dan? In dit blog ontdek je wat je het beste kunt doen: zelf maken of uitbesteden. Natuurlijk hangt het af van waar je nu staat, waar je naar toe wilt, hoe handig je bent en wat je budget is. En hier lees je dan ook wanneer je je website het beste zelf kunt maken of wanneer je deze het beste kunt uitbesteden.

Waar sta je nu?

Er is zoals ik al aangaf in de inleiding geen eenduidig antwoord op de vraag “website zelf maken of uitbesteden”. Want het hangt sterk af van waar je nu staat. Laten beginnen met het bedrijf dat je wilt opstarten. Veel ZZP-ers gaan hetgeen ze in loondienst deden nu voor zichzelf doen. Freelancen. Bijvoorbeeld een consultant gaat uit loondienst om als zelfstandig consulant verder te gaan. In dat geval is het waarschijnlijk dat je vrij snel weer een business op kan bouwen en inkomen kan genereren. In zo’n geval zou ik zeggen: besteed je website lekker uit. Waarschijnlijk heb je al een potje waar je het uit kunt betalen en je kunt met het werken voor klanten veel meer verdienen dan dat een website kost.

Een andere mogelijkheid is dat je een coachpraktijk hebt en dat je meer online wilt gaan werken, bijvoorbeeld met online trainingen. In dat geval heb je te maken met online marketing en sales. Je hebt salespages nodig, landingspagina’s voor je weggevers, je gaat blogs op je website zetten. Je bent in zo’n geval sterk afhankelijk van je website en er moeten vaak dingen met je website gebeuren. Hoe meer je uitbesteedt van je website hoe hoger de kosten zijn natuurlijk. Natuurlijk is het super om dat allemaal lekker uit te besteden; jij kan je lekker focussen op waar jij goed bent, coachen, en je krijgt een mooie website. Je verdiensten moeten dan wel in verhouding staan tot de inkomsten van je bedrijf. Als de helft van je inkomsten naar anderen gaat dan lijkt het dat er iets niet helemaal klopt in je bedrijf. Schakel dan iemand in om te kijken hoe je een gezondere business kan krijgen.

Website zelf maken?

Het belangrijkste als je voor jezelf begint is aansluiting houden met je klant. Een potentiële klant bellen is belangrijker dan aan je website werken. We hebben klanten gehad die duizenden euro’s, weken van hun tijd en veel energie hadden besteed aan uiterlijke dingen: huisstijl, website, folders zonder dat ze met één potentiële klant hadden gesproken. Hoe zou hun business zijn geweest als ze 1 simpele pagina hadden gemaakt waar hun e-book gratis aan te vragen zou zijn geweest en ze vervolgens de duizenden euro’s hadden besteed aan Facebook advertenties? Dan hadden ze duizenden potentiële klanten op hun e-maillijst staan die ze kunnen benaderen wanneer ze maar willen en uitnodigen om in gesprek te gaan. Low budget werken en je website zelf maken kan daarom heel effectief zijn. Je kunt snel iets maken en vervolgens met je klant in gesprek gaan, waar het echt om gaat. Als vervolgens de eerste klanten binnen zijn, ga je meer pagina’s aan je website toevoegen. Je kunt een hele WordPress website zelf maken maar je kunt gebruik maken van software zoals Phoenix of het SYS platform waarmee een website snel gemaakt is.

Website geheel uitbesteden?

In de tweede paragraaf gaven we een voorbeeld wanneer je je website het beste zou kunnen uitbesteden. Het komt er op neer dat het in je budget moet passen. Wat is je verwachte omzet? Hoeveel behoefte is er aan je product? Als je budget hebt en de verwachting voor de omzet goed is, dan zou je zeker kunnen overwegen de bouw van je website helemaal uit te besteden. Dit geeft je de ruimte om echt met je business aan de slag te gaan en niet te blijven hangen in het werken achter de schermen door aan je website bezig te zijn. En als je het doet, doe het dan ook goed. Zoek een goed website bouwer en ga in gesprek. Hoe werkt het bedrijf? Luisteren ze goed naar jouw wensen? Kunnen ze ook de vormgeving doen of moet jij een huisstijl aanleveren? Wat voor andere websites hebben ze gemaakt? Past de stijl van die websites bij jou? Zijn de websites snel (check hiervoor de website op WebPageTest)? Bespreek goed welke pagina’s ze zullen opleveren en wat jij daarvoor moet aanleveren. Bespreek bovendien hoe het onderhoud van de website is geregeld. Kan jij de website na oplevering aanpassen naar jouw wensen, of kan dat alleen via de website bouwer? Hebben ze een

De basis uitbesteden

In het laatste voorbeeld kan een goede start van je website zijn een website bouwer de basis van je website neer te zetten. Met de basis bedoel ik: homepage, over mij pagina, blog pagina en aanbod pagina. Zorg ervoor dat jij de website vervolgens verder kan aanpassen en uitbreiden. Het is dan handig als je website bouwer een WordPress thema kiest waar jij gemakkelijk verder mee kunt werken. Let er wel op dat de meeste professionele website bouwers hier niet zo op gericht zijn. Zij zijn meer gewend om een website zelf te blijven onderhouden en aanpassen mocht dat nodig zijn. Het gebruik van een Page builder is niet waar de meeste website bouwers om staan te springen. Er zijn ook goede VA’s (Virtual Assistants) die website’s bouwen. Een VA is van origine meestal geen developer en houdt daardoor vaak meer rekening met het feit dat de website door jou als ondernemer aangepast moet worden.

Website zelf maken of uitbesteden?

Ok, en moet je nu je website zelf maken of uitbestenden? Daar is natuurlijk geen éénduidig antwoord op te geven. Ik heb in dit blog aangegeven wanneer het zelf maken een optie is en wanneer het uitbesteden een optie is. Het belangrijkste is dat je aan je business werkt en niet blijft hangen op zoiets als een website. Een website is een tool voor je business en niets meer en niets minder. Als je niet in contact bent met potentiële klanten dan weet je ook niet goed wat het probleem is van je klant en dat is essentiële informatie voor het maken van een website.

Zorg dat je verkopen krijgt, dat je busienss gaat draaien. Dan kan je verder bouwen aan je bedrijf en je website steeds beter maken en wellicht eens uitbesteden. Om je verkopen op te krikken vind je hier een kant en klaar verkoopstappenplan dat je bijvoorbeeld bij een verkoopgesprek je helpt om de klant binnen te krijgen.