Je wilt een podcast beginnen en je zoekt een overzicht wat je daarvoor moet doen? In dit blog lees je hoe je een podcast maakt, van opname tot publicatie. Je leest stap voor stap alles wat je moet weten om een podcast op te starten. Dit blog gaat meer over de techniek en apparatuur. In een ander blog schrijven we nog eens meer over de inhoud.

Geluidsopname

Een goede podcast begint natuurlijk bij een goede opname van het geluid. We horen regelmatig van onze luistraars van onze podcast dat ze het prettig luisteren vinden naar onze podcast. Het is heel vervelend om naar een slechte opname te luisteren. Hier haken mensen echt op af. Dus beknibbel hier niet (te veel) op. Door een goed geluid  houd je luisteraars langer vast en luisteren ze vaker een nieuwe podcast.

Microfoon

Een podcst beginnen start met een goede microfoon. We begonnen met podcasten met een USB microfoon, de Blue Yeti. Een prima microfoon en prima geschikt als je de podcast alleen doet. Je kunt normaalgesproken echter maar één USB microfoon aansluiten op een computer en als je iemand interviewt dan werkt één micrfoon minder prettig: tijdens het interview met z’n tweeën rond één microfoon en voor de kwaliteit.

We hebben daarom geïnvesteerd in twee goede microfoons: Shure SM7B. Dit is een hele goede microfoon met een mooi warm geluid. Het is een echte studio microfoon: je moet de microfoon heel dicht bij je mond houden om een goed geluid te krijgen. Een goed alternatief en een stuk goedkoper is de Shure SM58. Deze microfoon is heel robuust en kun je ook bijvoorbeeld makkelijk buiten gebruiken.

Als je net een podcast gaat beginnen, en je wilt nog niet veel investeren, dan zie ik nog een goedkoop alternatief: een dasspeld microfoon die je gewoon in je telefoon steekt. Bijvoorbeeld deze van Boya (niet zelf getest).

Voorversterker

Bij deze microfoons heb je een voorversterker (pre-amp) nodig. Dit is een kastje dat het geluid versterkt en omzet in een signaal dat via een USB kabel naar je computer gaat. Wij gebruiken de PresSonus Studio 2/6. Op deze voorversterker kan je 2 microfoons aansluiten. Dat betekent dat je dus dat als je van plan bent om een podcast te doen met in totaal drie mensen, dat twee mensen een microfoon moeten delen. Dat is erg onhandig en dan zou ik zeker een voorversterker met meer microfoon aansluitingen overwegen zoals de Studio 1810c.

Microfoon standaard

En dan de microfoonstandaard. Wij zitten eigenlijk altijd aan een tafel of een bureau en dan werkt een microfoonarm erg prettig, welke je aan de tafel of bureau klemt. De SM7B is een behoorlijk zware microfoon en je hebt daar een behoorlijk sterke microfoonarm voor nodig. Wij begonnen met een goedkope van zo’n €15 en deze was na een paar maanden al kapot. Gescheurd bij de voet. Deze was duidelijk niet gemaakt voor dit gewicht. We gebruiken nu de K&M 23850. En deze werkt heel prettig.

Software

Voor de opname gebruiken wij Audacity. Dit werkt echt prima, heel gebruiksvriendelijk. Het nadeel van Audacity is dat als het programma’s crasht tijdens een opname dat je dan geen opname hebt. Met een beetje geluk heeft het programma een een herstelbestand kunnen maken en hoef je de opname niet meer helemaal opnieuw te maken. Veel andere programma’s schrijven de opname direct weg als leesbaarbestand (zoals een .WAV file). Hierdoor gaat er niets verloren als het programma crasht. Wij hebben in het jaar dat we Audacity gebruiken nog geen problemen hiermee gehad. Als je een Mac hebt dan kun je goed het gratis Garageband gebruiken dat naar ik geloof standaard op een nieuwe Mac is geïnstalleerd. Ik heb hier goede verhalen over gehoord, maar geen eigen ervaring mee. Als je net gaat beginnen met een podcast dan zou ik niet veel investeren in software, dat kan later nog wel als je gaat professionalisren.

Editing

Een ruw opgenomen podcast luistert nog niet lekker. Je wilt waarschijnlijk begin en eindstukjes afhalen, wellicht heb je foutjes gemaakt tijdens de podcast. Dit kan je heel makkelijk verwijderen tijdens de volgende stap: het editen. In deze stap kan je de kwaliteit van het geluid ook nog een stuk beter maker.

Wij editen de podcast in Audacity, hetzelfde programma als waar we de opname mee doen. Ook hier, er zijn waarschijnlijk betere programma’s, maar het doet wat het moet doen (en is ook nog eens gratis).

Met het editen doen we eigenlijk 4 dingen:

  1. Opschonen
  2. Ruis verminderen
  3. Het volume over de hele opname gelijk trekken (compressor)
  4. Het volume van de podcast maximaliseren (normaliseren)
  5. Intro, outro en dergelijke toevoegen

In het blog ‘Podcast editen in 4 simpele stappen’ is uitgelegd hoe je dit editen kunt doen.

Als je podcast klaar is (vergeet niet af en toe de podcast op te slaan), dan kan je deze als MP3 of Wav file exporteren.

Hosten

Ok, je hebt een podcast bestand! Maar nu moet het nog beluisterbaar worden door anderen. Vaak krijg ik de vraag of het niet gewoon mogelijk is om deze op je website te zetten. Het probleem daarvan is dat dan al je luisteraars veel data van je website nodig hebben, veel bandbreedte. Hierdoor kan je website langzamer worden. Het kan zijn dat je daardoor naar een duurder hosting pakket moet van he website. Nee, het is veel handiger om je podcast bestanden op een speciale podcast-host te uploaden. Bijvoorbeeld Soundcloud of Podbean.

Wij gebruiken Podbean als host. De reden dat wij Podbean gebruiken in plaats van het goedkopere Soundcloud is dat je bij Podbean de RSS-feed, welke je nodig hebt om je aan te melden bij bijvoorbeeld iTunes, op je eigen website kan hebben in plaats van via Soundcloud. Onze RSS-feed is https://fourwaves.nl/feed/podcast/. Deze RSS-feed hebben wij in eigen beheer. Als je de hosting bij Soundcloud hebt dan is de RSS-feed van Soundcloud. Als zij failliet gaan dan heb je een probleem. Natuurlijk zijn er manieren om de RSS-feed bij iTunes en andere platforms aan te passen, maar toch.

Nu we het toch over RSS-feed hebben. Die moet je nog wel even verzorgen op je website. Bij de meeste podcast hosts krijg je automatisch een RSS-feed, maar als je deze via je eigen website wilt laten gaan dan moet je nog wat doen.

Wij gebruiken de gratis WordPress plugin Powerpress om de RSS-feed op onze website te beheren. Installeer deze plugin en je kunt alle belangrijke informatie over je podcast daar instellen. Ook kun je per

Publiceren

Podcasts luister je via services zoals iTunes en Spotify. Je moet je podcast daar wel eerst aanmelden. Voor iTunes kan dat via iTunes Podcast Connect. Je hebt daarvoor wel een Apple ID nodig. Bij Spotify kan dat via podcasters.spotify.com.

De meeste andere podcast apps gebruiken de database van iTunes en daarom is het niet nodig je bij elke app apart aan te melden. Bij o.a. Sticher, TuneIn is dat wel nodig.

We zijn er bijna! Als je de RSS-feed via je eigen website hebt lopen dan moet je nog een bericht (blog) plaatsen met je podcast aflevering. De link naar het podcast bestand die je van je host hebt gekregen vul je in onderaan de pagina in het veld van Powerpress. Je maakt een mooi verhaaltje bij je podcast en zorg dat  men op die pagina de podcast ook kan beluisteren met bijvoorbeeld de audio speler van Powerpress.

Een podcast beginnen

Het belangrijkste van een podcast is dat je deze gaat beginnen. Blijf niet hangen in de technische shizzle, maar doe het geowon. Al doende leert men. Succes! Laat hieronder weten hoe de podcast gaat, wat goed gaat en waar je tegenaan loopt.