Soms hoor ik een podcast waarbij het geluid niet goed is en dan haak ik snel af. Het volume is simpelweg te laag, er zit veel ruis in of de volumes in de opname zijn erg verschillend. Het editen van je podcast kan dit in een handomdraai verbeteren. In nog geen 10 minuten. Hieronder lees je hoe je in vier simpele stappen je podcast kan editen. Als je meer algemene informatie wilt krijgen over het beginnen van een podcast dan kun je dit blog checken.

Wij editen met de gratis software ‘Audacity’.

Opschonen

De eerste stap is het opschonen van de opname. Wellicht zijn er haperingen of stiltes in het interview die je er niet in wilt hebben. Deze kan je eruit knippen. Hou echter wel nog een stukje stilte over die je kan gebruiken om de ruis te verminderen, zie volgende stap.

Ruis verminderen

In alle opnames is ruis aanwezig. Het is fijn als je dit bijna niet hoort in een podcast, dit luistert veel rustiger. In Audacity volg je de volgende stappen om deze ruis te verminderen. Ten eerste heb je een paar seconde stilte nodig, alleen de ruis, in de opname. Het is daarom een goede gewoonte om een opname te starten of eindigen met een paar seconde stilte. Selecteer deze stilte en ga in Audacity naar ‘Effecten’ en dan naar ‘Ruisonderdrukking’. Klik op ‘Ruisprofiel verkrijgen’. Het karakteristiek van de ruis is nu opgeslagen. Selecteer nu de hele opname en ga nogmaals naar ‘Effecten’ en dan naar ‘Ruisonderdrukking’. De gevoeligheid en ‘Frequentie-smoothing’ staan standaard op 3, laat die maar staan. Met het eerste schuifje ‘Ruisonderdrukking (dB) bepaal je hoe veel ruis eruit gehaald moet worden. Hoe hoger hoe minder ruis, maar hoe grote de vervorming van het overgebleven geluid is. Je wilt dus genoeg ruis eruit halen zonder de opname te veel te vervormen. Ik begin altijd op 0 dB en klik dan op ‘Voorbeeld’. Dan weet je wat de originele opname is. Vervolgens check ik de opname met verschillende niveaus van onderdrukking. In de meeste opnames ga ik niet hoger dan 9 of 12dB.

Compressor

Het volume van een opname kan behoorlijk variëren in een opname: van hard lachen tot mompelen, of dat de ene persoon in de podcast veel zachter is dan de andere. Het is als luisteraar vervelend om het zachte praten niet goed te kunnen horen en als je je volume omhoog hebt gezet pijn in je oren te krijgen van de stukken met het hoge volume. Om het volume van de opname meer gelijk te maken kun je de compressor toepassen. Met de functie worden de hoge volume niveaus gecomprimeerd, verlaagd.

Ga in ‘Audacity’ naar ‘Effecten’ en vervolgens ‘compressor’. Het is het meest veilig om alleen het eerst schuifje, ‘Drempelwaarde’ aan te passen naar een waarde tussen de 10 en 15 dB en de andere schuifjes te laten staan op de standaard waarden. Vink het vakje over het normaliseren niet aan, dat doen we in de volgende stap en niet op 0,0 dB.

Normaliseren

De volgende stap is het normaliseren. Dit betekent simpel gezegd dat je het maximum volume op een bepaald aantal dB zet, bijv. -0,5 dB. De hele opname wordt iets versterkt, of verzwakt, om een maximum van 0,5 dB te krijgen.

Ga in Audacity gewoon naar ‘Effecten’ en ‘Normaliseren’. Laat het vinkje van ‘DC-offset…’ staan en ook de vinkjes bij ‘Piek-amplitude…’ en ‘Sterokanalen..’. Normaliseer naar een waarde van ongeveer -0,5 dB.

Intro / Outro e.d. toevoegen

Met Audacity kun je eenvoudig meerdere audio files toevoegen aan een podcast waardoor je bijvoorbeeld een intro, outro of geluidseffecten kan toevoegen. Dit kun je doen door te klikken op ‘Bestand’, vervolgens op ‘Importeren’ en ‘Audio’. Selecteer de bestanden die je wilt importeren. Deze komen nu als aparte sporen in Audacity te staan. Om deze afzonderlijk te verplaatsten moet je ze eerst ontrgrendelen. Klik op ‘Tracks’ en zorg dat er geen vinkje staat bij ‘Tracks sync-vergrendelen (aan/uit)’. Om de geluidsfragmenten vervolgens te verplaatsen moet je op het symbooltje met de pijlen naar links en rechts klikken. Als je nu op een fragment klikt en de muisknop ingedrukt houdt kun je het geluidsfragment verplaatsen.

Als je podcast klaar is (vergeet niet af en toe de podcast op te slaan), dan kan je deze als MP3 of Wav file exporteren.

Podcast editen

Het editen van een podcast hoeft niet moeilijk te zijn. Als leek kom je al een heel eind. De echte pro’s kunnen er nog veel meer mee, bijvoorbeeld het geluid nog iets prettiger krijgen met de equalizer. Maar als je wilt podcasten met een lager budget dan kun je dat prima zelf. Veel plezier met editen!